Dalmapedia:Tečaj (Prijavljivanje)

Izvor: Dalmatinski internetski libar
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dobrodošli na Dalmatinski internetski libar! Samo registrirani članovi mogu uređivati ovu internetsku enciklopediju Dalmacije, nakon što ih potvrde administratori. Za registraciju klikni ovde!.
Dalmapedia-tecaj.png
Ovaj je članak dio dalmapediina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Dalmapoveznice
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Posebno:Traži

Ne morate postati suradnik da biste čitali Dalmapaediu. No,e morate postati suradnik da biste uređivali članke u Dalmapedii - samo prijavljeni članovi mogu uređivati svaki članak. Prijavljivanje ne stoji ništa, a postoji mnogo razloga zašto je ono dobro.

Suradničko ime

Kad se prijavljujete, trebate napisati suradničko ime. Sve izmjene koje napravite u hrvatskoj Wikipediji, dok ste prijavljeni kao suradnik, bit će vezane uz vaše suradničko ime. To znači da će stare izmjene (kartica/poveznica na vrhu stranice) zauvijek zabilježiti da ste upravo vi pridonijeli stranici. Kad niste prijavljeni, izmjene se samo bilježe uz vašu anonimnu internetsku adresu (niz brojeva). Osim toga, možete vidjeti popis svih svojih doprinosa tako da kliknete na poveznicu doprinosi, koja se vidi na vrhu stranice s desne strane kad ste prijavljeni.

Veća privatnost

Kad se prijavljujete, ne morate odavati nikakve osobne podatke, čak ni e-mail adresu. Zanimljivo je da imate veću anonimnost nakon prijave nego prije nje. Kako to? Kad niste prijavljeni, sve vaše izmjene bilježe se uz vašu internetsku adresu, što je niz brojeva. To znači da ostali suradnici mogu otkriti koji je vaš davatelj usluga Interneta, a mogu otprilike odrediti i vaš zemljopisni položaj. Sve to možete izbjeći tako da se prijavite kao suradnik, jer se onda vaša internetska adresa više ne vidi.

Više mogućnosti za uređivanje teksta

MediaWiki softver na kojem se zasniva Dalmapedia, ima mnogo mogućnosti koje su na raspolaganju samo prijavljenim suradnicima.


Jedna vrlo važna osobina koju aktivni suradnici često koriste jest poveznica popis praćenja na vrhu stranice. Kao prijavljeni suradnik, na svakoj stranici imate poveznicu/karticu prati. Ako je kliknete, ta se stranica dodaje vašem osobnom popisu praćenih stranica. Poveznica popis praćenja prikazuje samo izmjene na tim stranicama (za razliku od poveznice Nedavne promjene, koja prikazuje sve izmjene u Dalmapedii). Tako ćete lakše znati što se događa sa stranicama koje vas zanimaju.

Samo prijavljeni suradnici mogu preimenovati stranice, a ta je djelatnost vrlo važna za strukturu i dosljednost Wikipedije.

Radi lakšeg snalaženja u članku, prijavljeni suradnici mogu koristiti i uređivanje odlomaka, što radite tako da kliknete na malu poveznicu [uredi] pokraj naslova dotičnog odlomka.

Kako napraviti prijavu

Zašto postati suradnik.

Upute za prijavu:

  • u gornjem desnom kutu ekrana imate plavi tekst Otvori novi suradnički račun;
  • kliknite na to;
  • otvorit će Vam se stranica za prijavu;
  • u prozorčić Suradničko ime upišete Vaše ime ili nadimak koji želite;
  • u prozorčić Zaporka upišite Vašu zaporku (skup brojeva i slova koji ćete lako pamtiti) npr. 1234marko;
  • u prozorčić Potvrdi zaporku upišete ponovo Vašu zaporku;
  • u prozorčić Adresa e-pošte upišete Vašu adresu e-pošte (možete, a i ne morate);
  • u prozorčić CAPTCHA Sigurnosna provjera upišite tekst koji vidite na slici;
  • i za kraj samo kliknite na Stvorite svoj suradnički račun.

I to je to. :-))


dalje >>>